COVID-19

ЕАЛ проверява и ваксината на Johnson & Johnson за случаи на тромбоза

ЕАЛ проверява и ваксината на Johnson & Johnson за случаи на тромбоза

Лекарственият регулатор на Европейския съюз обяви, че започва преглед на съобщения за редки случаи на кръвни съсиреци при четирима души, получили ваксина на "Johnson & Johnson" срещу КОВИД-19, и разширява своята проверка на ваксината на "АстраЗенека", включвайки съобщавани случаи на кръвоизливи, предаде Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) уточнява, че три от четирите случая на тромбоза и ниско ниво на тромбоцити са били регистрирани в САЩ при имунизация с ваксината на компанията "Johnson & Johnson" от нейното подразделение "Янсен". Един човек е починал, а един от случаите е бил съобщен при клинични изпитания.

ЕАЛ за първи път съобщава, че прави проверка на ваксината на "Johnson & Johnson", докато за ваксината на компанията "АстраЗенека" от седмици се говори, че може да е свързана с образуването на кръвни съсиреци в мозъка и корема, което през седмицата беше потвърдено и от европейският лекарствен регулатор. Посочените от ЕАЛ причини за проверката обаче се различават от съобщенията от САЩ по темата. Северна Каролина обяви вчера, че спира ваксинацията с препарата на "Johnson & Johnson" след съобщения за поне 26 случая на нежелани странични ефекти сред които замайване, учестено дишане и припадъци.

От своя страна базираната в САЩ компания "Johnson & Johnson" излезе с позиция, че е запозната със съобщенията за случаи на тромбоза, които може да са свързани с нейната ваксина срещу КОВИД-19, и работи с регулаторните власти за оценяване на данните и предоставяне на подходяща информация.

"За момента не е установена ясна причинно-следствена връзка между тези редки събития и ваксината на "Янсен" срещу КОВИД-19", заявяват от американската компания.

Ваксината на "Johnson & Johnson" е одобрена за използване в ЕС, но употребата й още не е започнала. Засега тя се прилага главно в САЩ.

ЕАЛ също така оповести за пет съобщени случая на синдром на нарушена капилярна пропускливост, свързани с ваксината на "АстраЗенека". Това е състояние, при което има изтичане на кръв от най-малките кръвоносни съдове в мускулите и телесните кухини, се характеризира с отоци и понижено кръвно налягане.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ