Ефективността на иРНК ваксините спаднала на 66%, откакто Делта доминира

Ефективността на иРНК ваксините спаднала на 66%, откакто Делта доминира

Ефективността на иРНК ваксините спаднала на 66%, откакто Делта доминира

Ефективността на ваксините срещу КОВИД-19 на американските компании Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna) е намаляла от 91 на 66 процента, откакто вариантът Делта на новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, е станал доминиращ в Съединените щати. Това става ясно от данни, публикувани от федерална здравна агенция, предаде Франс прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че според голямо изследване, обхванало хиляди служители на болници и други медицински заведения в шест щата, двете ваксини са имали 91 процента ефективност от декември миналата година до април тази година. Когато вариантът Делта обаче станал доминиращ (тоест делът му от случаите надхвърлил 50 процента), ефективността спаднала до 66 процента.
Авторите на изследването правят уговорката, че причината за това може да е не само разпространението на варианта Делта, но и отслабването с времето на защитата от ваксините, пише БТА.

Те не дават отделни данни за ефективността на препаратите на Пфайзер и Модерна. Няколко други изследвания също отчетоха по-ниска ефективност на ваксините срещу варианта Делта, макар да дадоха различни числа, отбелязва АФП. От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертаха, че въпреки тези данни ваксините все така осигуряват висока степен на защита срещу тежко протичане на инфекцията и необходимост от хоспитализация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ