Тръмп споделя призив да се уволни главният експерт в кризисния щаб

Тръмп споделя призив да се уволни главният експерт в кризисния щаб

Тръмп споделя призив да се уволни главният експерт в кризисния щаб

Навременните мерки на американските власти за предотвратяване разпространението на COVID-19 можеха да спасят животи. Това заяви пред CNN националният експерт по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи, който е и главният съветник от общо 22-мата експерти в специално сформирания от Белия дом кризисен екип за борба с болестта.

„Очевидно никой не може да го отрече, но вземането на едно такова решение е сложно“, каза Фаучи и добави, че положението е могло да бъде малко по-различно, ако извънредното положение е било обявено по-рано. По неговите думи въвеждането на изискването за социалното дистанциране е срещнало „много съпротива“ след като било предложено в началото. „Както съм казвал и преди, ние разглеждаме ситуацията от медицинска гледна точка. Ние препоръчваме, често препоръките ни се приемат, а понякога – не“, сподели още той.

Коментарът на Фаучи идва един ден след като изданието „Ню Йорк Таймс“ публикува текст, в който подробно описва грешките на администрацията на Тръмп в първите дни на пандемията и съобщи, че американският президент е пренебрегнал предупрежденията на съветниците си за висока смъртност, причинена от заболяването.

Пред CNN  висши служители от администрацията на Белия дом са потвърдили, че здравните експерти от щаба са обсъждали необходимостта от въвеждане на по-стриктни мерки още през третата седмица на месец февруари, няколко седмици преди старта на извънредното положение в страната.

В Щатите броят на заразените с коронавирус достигна 560 хиляди, като 32 хиляди вече са излекувани, а жертвите са малко над 22 хиляди. Най-силно засегнат продължава да бъде Ню Йорк.

Изказването на Фаучи разбуни духовете, а самият Тръмп ретуитна послание от бивш републикански кандидат за Конгреса, който написа „време е #ДаСеУволниФаучи“. Това подхрани спекулациите, че Тръмп губи търпение към популярния учен и би могъл да го уволни, отбелязва „Ройтерс“, цитиран от БТА.

Фаучи придоби национална известност като лидер в борбата с коронавируса. По време на кризата, той не се поколебаваше да противоречи на Тръмп или пък да го коригира по научни въпроси по време на кризата.

79-годишният Антъни Фаучи ръководи федералната агенция за инфекциозни заболявания от 1984 г. при управленията на президенти от двете партии. Президентът републиканец Джордж У. Буш го награди с Медала на свободата през 2008 г.

Според някои допитвания, направени по време на кризата с коронавируса, американците имат повече доверие на Фаучи, отколкото на Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ