COVID-19

САЩ, ЕС и Южна Африка блокират временно ваксината на J&J

САЩ, ЕС и Южна Африка блокират временно ваксината на J&J

Европейският съюз, САЩ и Южна Африка временно ще блокират употребата на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson срещу COVID-19 след докладваните вчера данни за кръвни съсиреци.

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Щатите сред имунизираните около 6.8 млн. души с препарата на J&J в страната има шест случая на тромбоза при жени на възраст между 18 и 48 години, а инцидентът е подобен на този с AstraZeneca, предаде „Би Би Си“.

Здравните регулатори в САЩ препоръчаха прилагането на ваксината да бъде преустановено, след което препоръката стана решение, което ще е в сила, докато не приключат по-нататъшните изследвания за безопасността на препарата.

Съответно, разпространението на препарата в ЕС временно е спряно, а Южна Африка, която вече започна да го поставя на граждани, прекрати имунизацията, въпреки че до момента не е регистрирала случаи на образуване на кръвни съсиреци. От средата на февруари насам в Южна Африка са ваксинирани близо 300 хил. медицински работници.

Ваксината на Johnson & Johnson е разработена основно в нейния фармацевтичен клон в Белгия, познат като Janssen. Тя може да се съхранява при нормални температури в хладилник, което улеснява транспортирането ѝ при по-горещ климат, както и в по-отдалечени райони.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ