Фаучи не изключва промяна на дефиницията за „напълно ваксиниран“ срещу COVID-19

Фаучи не изключва промяна на дефиницията за „напълно ваксиниран“ срещу COVID-19

Фаучи не изключва промяна на дефиницията за „напълно ваксиниран“ срещу COVID-19

Промяна на дефиницията на термина „напълно ваксиниран“ срещу COVID-19 със сигурност е възможна. Това зави пред Си Ен Би си д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън.

В момента за „напълно ваксинирани“ се считат лицата, които преди поне две седмици са получили две дози от двудозовите ваксини като тази на Pfizer и BioNTech, или една доза от Johnson & Johnson.

По думите на Фаучи обаче регулаторите са отворени преразглеждане на това определение. „Няма съмнение, че оптималната ваксинация сега е с бустерна доза“, каза той. „Независимо дали Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) ще променят това или не, то със сигурност казусът е отворен за обсъждане. Не съм сигурен кога точно ще се случи това, но мисля, че хората не трябва да губят от поглед посланието, че искате да бъдете оптимално защитени, трябва да получите своя бустер“, добави здравният експерт.

Ваксинационният статут оказва огромно влияние върху живота на милиони американци. Администрацията на Байдън въведе изискване  медицинския персонал и федералните служители в страната да бъдат „напълно ваксинирани“ срещу коронавируса, като същевременно с това някои щати и градове въведоха собствени правила, ограничаващи действията на неваксинираните хора.

Д-р Скот Готлиб, който беше заместник-комисар на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) по време на администрацията на Джордж У. Буш, предупреждава, че нарастващият брой на заразените с коронавирус в страната може да усложни процеса по поставяне на бустерна доза.

„Знем, че Омикрон се движи по-бързо от Делта, така че хората, които чакат да получат бустер, за да повишат защитата си от този вариант, нямат много време“, коментира той, като добави, че допълнителната доза е най-добрият начин за предпазване от варианта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ