Италия пристъпва към фаза 2, започва да излиза от изолация

Италия пристъпва към фаза 2, започва да излиза от изолация

Италия пристъпва към фаза 2, започва да излиза от изолация

Италия ще започне поетапното излизане от изолацията, наложена заради коронавируса на 4 май, съобщи агенция АНСА. Очаква се през уикенда италианският премиер Джузепе Конте да обяви подробен план как ще се случи това.

Поетапното излизане или така наречената фаза 2 ще започне на 4 май, но експерти от Научния и технически комитет към Италианската гражданска защита дават зелена светлина за подновяване на някои дейности още от понеделник. Става въпрос за строителството и някои производствени и търговски дейности, без да се уточнява конкретно кои са те.

Във връзка с фаза 2 министерството на транспорта на Италия публикува проект на насоки как да работи общественият транспорт, пише в. "Република". В документа се препоръчва на пътниците да спазват указанията, но няма да има глоби, а се разчита на чувството на отговорност на хората. По летищата движението на хората трябва да бъде организирано еднопосочно, за да не се смесват пристигащите и заминаващите, да няма струпване в зоните за чекиране, чакане и проверка за сигурността. В самолетите трябва да има разстояние между пътниците, същото ще важи и за автобусите, отвеждащи пътниците към самолетите. В самолетите и по летищата се препоръчва носене на маски, а това ще стане задължително, когато по някаква извънредна причина не може да се осигури физическа дистанция между хората.

В автобусите и трамваите няма да може да се купуват билети от водачите, пътниците ще се качват и слизат от различни врати. За да се избегне препълване на превозното средство, водачът ще може да решава да пропусне някои спирки.

В метрото на станциите ще трябва да се осигури еднопосочен поток на качващите се и слизащите пътници. Ще трябва да се въведат системи, които да контролират дали станциите и влаковете са препълнени. Ще се контролира и разстоянието между пътниците на ескалаторите. В този контрол ще участват и така наречените умни камери за наблюдение.

И в трамваите, и в автобусите, и в метрото някои места ще трябва да остават задължително празни и те ще бъдат отбелязани по съответен начин. Насърчава се купуването на билети онлайн или чрез мобилни приложения. Между автоматите за билети на самите станции ще бъде осигурено разстояние.

За влаковете и гарите също се препоръчва осигуряване на физическа дистанция и еднопосочно движение на пътниците. Във влаковете също ще има свободни места, които няма да се заемат. Билетите за влаковете на дълги разстояния ще се издават поименно, няма да се сервират храна и напитки. Препоръчва се също да се мери температурата на пътниците по гарите. Насърчава се купуването на билети онлайн и чрез мобилни приложения. Между автоматите за билети на самите гари ще бъде осигурено разстояние.

Обща препоръка към пътниците на влаковете и на обществения транспорт е да покриват устата и носа си при пътуването и да избягват да си пипат лицето.

Италианският институт за осигуряване при трудови злополуки препоръчва на работните места, където има повече от един човек в помещение, да се носят маски. Насърчава се продължаването на дистанционната работа, там където това е възможно, като работодателите трябва да подпомагат работниците по отношение на техниката и софтуерите за този дистанционен труд, отбелязва АНСА.

В. "Стампа" пише, че ресторантите и баровете вероятно ще подновят работа с повече маси навън и без използване на климатици. 

"Република" пише, че щетите за италианския туризъм от изолацията заради Ковид-19 са 66 милиарда евро. Изданието публикува и позиция на Италианския статистически институт, според който жертвите на Ковид-19 в Италия може да са с 10 000 повече от официално съобщените.

В. "Стампа" публикува изследване на миланския университет "Вита-Салуте Сан Рафаеле", според което най-много смъртни случаи от Ковид-19 е имало в провинциите Лоди, Бергамо и Пиаченца, които са в Северна Италия. 

/БТА/

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ