Таен доклад на американското разузнаване: Китай е прикрил реалните данни за епидемията от COVID-19

Таен доклад на американското разузнаване: Китай е прикрил реалните данни за епидемията от COVID-19

Таен доклад на американското разузнаване: Китай е прикрил реалните данни за епидемията от COVID-19

Китайските власти умишлено са прикрили реалните данни за размера на епидемията от коронавируса COVID-19 в страната, сочи поверителен доклад на американските служби за разузнаване, цитиран от Bloomberg.

Според него китайските власти са скрили степента на зараза в страната, като не са докладвали както реалните случаи на зараза, така и броят на починалите. 

Длъжностните лица, изпратили доклада до Белия дом, поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като докладът е секретен и отказаха да опишат подробно неговото съдържание. Но тезата е ясна. Огнището започва в китайската провинция Хубей в края на 2019 г., но страната публично съобщава само за 82 000 положителни проби и 3 300 смъртни случая, припомня Bloomberg .

Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че докладваните от Китай данни за вируса изглеждат "леко странни", но той не получавал информация, в която се сочи, че страната е скрила мащабите на своето огнище.

Тръмп добави, че САЩ и Китай са в постоянна комуникация и че Пекин ще похарчи 250 милиарда долара за закупуване на американски продукти. "Бихме искали да я запазим, те също биха искали да я запазят", каза той за търговската сделка между двете държави.

"Истината е, че бихме могли да реагираме по-добре, ако Китай бяха по-прозрачни", заяви вицепрезидентът Майк Пенс в сряда пред CNN. "Това, което изглежда очевидно сега е, че много преди светът да разбере, че Китай се занимава с това, епидемията е била налице там.

Въпреки че в крайна сметка Китай наложи строги мерки, надхвърлящи тези на други нации, съществува значителен скептицизъм към отчетените данни за заразени и починали от COVID-19 в Китай, както извън, така и в самата страна. Китайското правителство многократно промени методологията си за преброяване на случаите, като седмици наред изключваше изцяло хората без симптоми и само във вторник добави повече от 1500 безсимптомни случая към общата си бройка.

Хиляди погребения извън традиционните такива в провинция Хубей предизвикаха обществено съмнение за данните, които докладват от Пекин.

Републиканските законотворци в САЩ реагираха сурово по отношение на ролята на Китай в епидемията. 

"Твърдението, че Съединените щати имат повече смъртни случаи от коронавируса, отколкото Китай, е невярно", заяви републиканският сенатор Бен Сас от Небраска. "Без да коментираме никаква класифицирана информация, това много е болезнено очевидно: Комунистическата партия на Китай лъже и ще продължи да лъже за коронавируса, за да защити режима."

Имунологът на Държавния департамент, съветващ Белия дом Дебора Биркс заяви, че публичното отчитане на Китай повлиява на предположенията другаде по света за естеството на вируса.

"Медицинската общност интерпретира китайските данни като: Това беше сериозно, но по-малко, отколкото очаквахме", каза тя. 

"Заключението на американската разузнавателна общност е опит да се отклони вниманието от нарастващите смъртни случаи в САЩ и други западни страни", заяви в отговор Ху Ксинин, главен редактор на китайския държавен Global Times, в своя акаунт в китайската социална мрежа Weibo.

Той твърди, че Китай е успял да ограничи броя на смъртните случаи в Хубей, като са били изпратени медицински работници и оборудване от други части на страната.

"Кои отдели ще се ангажират да фалшифицират данните за жертвите? Това ще включва много различни отдели на много места. Ако някой от тях фалшифицира веднъж, трябва да се фалшифицира непрекъснато. Така рискът от това да се забележи несъответствието става много голям", допълва Ху.

Китай не е единствената държава с подозрителни публични доклади. Западът продължава да има съмнения за статистиките на Иран, Русия, Индонезия и най-вече Северна Корея, които не са съобщили нито един случай на болестта. 

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призова публично Китай и други държави да бъдат прозрачни по отношение на техните огнища. Той многократно е обвинявал Китай, че прикрива степента на проблема и е бавен при споделянето на информация, особено в седмиците след появата на вируса.

"Този набор от данни има значение", каза той на пресконференция във Вашингтон във вторник. Разработването на медицински терапии и мерки за обществено здраве за борба с вируса зависи от това, да спасим животи зависи от способността да имаме увереност и информация за това, което действително е станало", каза той.

"Бих призовал всяка държава: Направете всичко възможно да съберете данни. Направете всичко възможно да споделяте тази информация", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ