Лекар от "Пирогов" и ИТ специалист създадоха първия онлайн тест у нас за COVID-19

Лекар от Пирогов и ИТ специалист създадоха първия онлайн тест у нас за COVID-19

Лекар от "Пирогов" и ИТ специалист създадоха първия онлайн тест у нас за COVID-19

В риск ли сте от зараза с коронавирус? Бърз тест, който се състои само от 10 въпроса веднага може да ви ориентира. Съдържанието и препоръките в него са разработени от д-р Иван-Асен Шишманов от Клиниката по Кардиология в "Пирогов", съвместно с началникът на клиниката проф. Мария Миланова и са съобразени с актуалните препоръки на Световната Здравна Организация за превенция и борба с COVID-19. Техническата изработка на платформата е дело на ИТ специалиста Светлин Марков, който се свърза с "Мениджър Нюз", за да я представи. "Усилията и трудът, който вложихме са безплатни, идеята е тестът да стигне до колкото се може повече хора в България и да им помогне по-точно да се ориентират имат ли нужда от медицинска помощ", разказа той.   

Платформата е насочена както към медици, така и към немедицински лица, които бързо и безплатно могат да проверят симптомите за коронавирус на пациент или на себе си.

Това е първото по рода си подобно приложение в България. Резултатите от завършения въпросник са само ориентир, а не диагноза. Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване, подчертават създателите на теста. Самият въпросник е базиран на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от COVID-19 страни и е достъпен през всеки компютър или телефон.

Попадам ли в рискова група? - Проверете сега!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ