Най-мощният суперкомпютър в света откри съединения, които могат да излекуват COVID-19

Най-мощният суперкомпютър в света откри съединения, които могат да излекуват COVID-19

Най-мощният суперкомпютър в света откри съединения, които могат да излекуват COVID-19

Най-бързият суперкомпютър в света откри конбинации от съставки, които могат да помогнат в борбата срещу коронавируса COVID-19 и в създаването на ваксина срещу него, съобщи CNN.

Скоростта на бързото разпространяване на вируса наложи и ускорена реакция от страна на научния контингент и технологичните възможности.

Така на помощ се притече Summit на IBM, оборудван с изкуствен интелект - най-бързият суперкомпютър в света. Той провежда хиляди симулации и възможни сценарии, за да анализира кои лекарствени съединения могат ефективно да спрат вируса да заразява клетките на тялото ни. Това е обещаваща стъпка в създаването на най-ефективната ваксина против вируса.

Изследователи от Националната лаборатория Oak Ridge публикуваха своите открития в списанието ChemRxiv. Суперкомпютърът Summit е построен именно за решаване на световните проблеми в такива кризисни ситуации.

Той има възможността да прави 200 квадрилиона изчисления в секунда, или с други думи, Summit е 1 милион пъти по-мощен от най-бързия лаптоп.

На своята станция в Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси, компютърът вече е идентифицирал модели в клетъчните системи, предхождащи болестта на Алцхаймер и е анализирал гени, които отговарят за изменения в мозъка, водещи до опиоидна зависимост, както и успя да прогнозира екстремните промени във времето въз основа на климатични симулации.

Как Summit се бори с коронавируса

Вирусите заразяват клетките-гостоприемници, като ги инжектират с "шип" генетичен материал. Главната цел е да се намерят лекарствени съединения, които биха могли да се свържат с този шип и потенциално да спрат разпространението.

Изследователят на Oak Ridge Миколас Смит успя да симулира как атомите и частиците във вирусния протеин биха реагирали на различни съединения.

Така суперкомпютърът проведе симулации на над 8000 съединения, които биха могли да се свържат с шиповия протеин на вируса, което може да ограничи способността му да се разпространява в клетките гостоприемници. Summit успя да идентифицира 77 от тях и ги класира въз основа на вероятността да се се преборят с шипа.

Какво следва

Екипът ще пусне симулациите на Summit отново, използвайки по-точен модел на шипа на коронавируса, за да прецизира възможните лечения.

Въпреки цялата си сила, Summit трудно би помогнал в следващите стъпки в разработването на ваксината. Въпреки това е вероятно да е идентифицирал обещаващи съединения. Следващите експериментални изследвания са необходими, за да се докаже кои химикали действат най-добре.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ