Нова Зеландия удължи локдауна в най-големия си град

Нова Зеландия удължи локдауна в най-големия си град

Нова Зеландия удължи локдауна в най-големия си град

Нова Зеландия удължи стриктния локдаун в най-големия си град, Окланд, с което задължи 1.7 млн. души да останат по домовете си за поне още седмица. По този начин премиерът Джасинда Ардърн се опитва да ограничи малките огнища на COVID-19, породени от високозаразния „Делта“ вариант.

33 новия случая на коронавирус регистрираха властите в Окланд в понеделник – по-висок брой в сравнение с отчетените 23 и 20 заболели съответно в събота и в неделя, предаде CNBC.

„Ясно е, че няма широко разпространение на вируса в Окланд, но докато имаме нови случаи, съществуват рискове“, коментира Ардърн на пресконференция, по време на която обяви решението за удължаване на локдауна поне до 21 септември. После градът ще премине от 4-то към 3-то ниво на борба с вируса, което означава, че мерките ще бъдат леко облекчени, но офисите, училищата и обществените места ще останат затворени.

В продължение на месеци Нова Зеландия нямаше проблеми с коронавируса, но внасянето на случаи от Австралия с варианта „Делта“ накара Ардърн бързо да блокира страната още на 17 август. Така от този момент насам са били заразени 955-ма, повечето от които в Окланд.

Локдаунът в останалата част на страната бе понижен до ниво 2, което позволи на жителите да се върнат в офисите и на училище.

От началото на пандемията Нова Зеландия е регистрирала едва 3593 случая на заразени. От тях 27 са завършили с фатален край.

Ардърн е критикувана заради бавната ваксинационна програма. Около 34% от 5-милионното население е напълно имунизирано.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ