Около 1/3 са намалели пътуващите в метрото в София, отчете столичният кмет

Около 1/3 са намалели пътуващите в метрото в София, отчете столичният кмет

Около 1/3 са намалели пътуващите в метрото в София, отчете столичният кмет

Около 1/3 са намалели пътуващите в метрото, докато в обичайни дни преди това около 340 000 души дневно пътуваха в метрото. Във вчерашния ден са под 100 000, очакваме това намаление да продължи, като разбира се, това беше и целта. На този етап не се налага затварянето на метрото, защото София е голям град и на хората им се налага да стигнат до работа. Това заяви в ефира на БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя отчете положителния ефект на усилията на общината да намали струпването на хора в градския транспорт и свързаното с освобождаването на Синята и Зелена зона в столицата.

„Няма струпване на автомобили в центъра на града и хората пътуват дотам само в крайна нужда“, каза още Фандъкова.

Столичният кмет посъветва внимателно да се следят указанията и нарежданията на Националния кризисен щаб, защото ако има нещо сигурно, то е, че изолацията помага за намаляване на разпространението.

„Трябва да бъдем дисциплинирани и внимателни. Възложила съм на районните кметове да са в контакт с домоуправителите. Важно е да се хигиенизират и дезинфекцират непрекъснато входовете и асансьорите и това е ангажимент на живеещите“, каза още тя.

По думите на Йорданка Фадъкова, продължава да работи и програмата за доставки на възрастни и самотно живеещи хора като за първите 3 дни са обслужени 112 адреса.

„Това са служители на социалния патронаж и на аварийната дирекция. Казвам го, за да се предпазват хората от измами. Столичната община не събира дарения и средства. Всеки, който се обади с такава информация, да се приема като недоброжелател и хората трябва да се обаждат на 112 и да подават сигнали. Много сме внимателни и със стотиците обаждания с желание за доброволчество. Имаме ресурс и капацитет за момента“, посочи столичният кмет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ