COVID-19

Остава извънредното положение на СЗО, въведено заради COVID-19

Остава извънредното положение на СЗО, въведено заради COVID-19

Световната здравна организация засега няма да отменя спешното здравно положение, въведено заради пандемията от коронавирус. От СЗО обявиха, че остава т.нар. „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“ (PHEIC), предаде ДПА.

Това е най-високата степен на извънредно положение, която може да бъде издадена от организацията. Целта е правителствата да са нащрек за потенциално опасен риск за здравето. С този режим се налагат и специални задължения за докладване от страните членки.

Здравната организация обяви извънредно положение заради COVID-19 на 30 януари 2020 г., като по това време беше известно само за около 100 инфекции извън Китай в 21 държави. Към тази седмица броят на заразените е над 326 млн. по целия свят, а смъртните случаи надвишават 5,5 млн.

Няма официална декларация на СЗО дали здравната ситуация в пандемия, или не. На 11 март 2020 г. ръководителят на организацията, Тедрос Гебрейесус, за първи път обяви ситуацията с коронавируса за пандемия.

Обявяването на извънредно положение за общественото здраве се прави по препоръка на група независими експерти. След това спешна комисия заседава на всеки три месеца за преоценка. Последната виртуална среща се състоя миналата седмица.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ