COVID-19

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация

Долната камара на австрийския парламент прие законопроект, който прави ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за възрастните от 1 февруари. С това страната се доближава до официалното въвеждане на първата по рода си широка мярка за имунизация в Европейския съюз.

Изправено пред голям брой откази от ваксини и нарастване на инфекциите, правителството заяви през ноември, че планира задължителна ваксинация. Оттогава се повиши възрастта, за която ще важи мярката – от 14 на 18 години, припомня „Ройтерс“.

Сега законопроектът трябва да премине през горната камара и да бъде подписан от президента Александър Ван дер Белен, стъпки, които до голяма степен се считат за формалности.

Към момента приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, а това е едно от най-ниските нива в Западна Европа. След като четвъртият национален локдаун приключи миналия месец, заразният „Омикрон“ изтласка инфекциите до нови рекорди, но правителството иска да избегне ново блокиране.

Законопроектът предвижда глоби от 600 евро при отказ от ваксинация, когато започнат проверките, предвидени от 15 март.

Италия вече направи задължителна ваксинацията за хората над 50 години, докато Гърция направи същото за гражданите си над 60, а различни европейски държави приложиха мярката за отделни професии.

Освен това преди гласуването правителството съобщи за различни схеми на обща стойност 1 млрд. евро, насочени към стимулиране на ваксинациите. Те включват лотария с ваучери за 500 евро, валидни в магазините и ресторантите, за приблизително всеки десети ваксиниран, предаде ДПА.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ