Pfizer тества хапче срещу коронавируса

Pfizer тества хапче срещу коронавируса

Pfizer тества хапче срещу коронавируса

Pfizer е започнала лабораторни тестове за безопасност на ново хапче за лечение на коронавируса, което може да се използва при първи признаци на заболяването, предаде Bloomberg.

Ако опитите са успешни, лекарството ще може да се предписва в началото на инфекцията, за да блокира репликацията на вируса, преди състоянието на пациентите да се влоши. Действието на медикамента се основава на свързване на хапчето с ензима протеаза. Подобни терапии са ефикасни при лечението на други вируси, включително ХИВ и хепатит С.

„Предвид начина, по който SARS-CoV-2 мутира и продължаващото глобално въздействие на COVID-19, изглежда вероятно, че ще е от решаващо значение достъпът до терапевтични възможности както сега, така и след пандемията“, смята Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

Новият протеазен инхибитор вече се тества върху хора и е второто лекарство, което американската фармацевтична компания подлага на изпитания, редом с друго, което се прилага интравенозно на хоспитализирани пациенти.

Ако процесът премине добре, Pfizer може да започне комбинирани експериментални фази 2 и 3 през второто тримесечие на 2021 г., което ще позволи на компанията да кандидатства за спешно одобрение на хапчето до края на годината. По думите на Долстен лекарите вероятно ще го предписват за прием по два пъти на ден.

Едно от най-големите му предимства е, че е ефикасно срещу различни коронавируси, включително SARS и MERS.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ