Проф. Гетов: Има голяма разлика между бустерна и трета доза от covid-ваксината

Проф. Гетов: Има голяма разлика между бустерна и трета доза от covid-ваксината

Проф. Гетов: Има голяма разлика между бустерна и трета доза от covid-ваксината

Третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, "това е малко като каруцата пред коня". За да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ. Това заяви в ефира на БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

Той обясни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща доза и трета доза от същата ваксина. "Трета доза е просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса." поясни той.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов. 

По думите му, у нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави, нивото е над 70%.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България. 

"Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло", посочи проф. Гетов. 

Той очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. "Ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък", добави проф. Гетов.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври