Професор от Оксфорд: Ваксина за COVID-19 ще има през септември

Професор от Оксфорд: Ваксина за COVID-19 ще има през септември

Ваксината за превенция на COVID-19 може да бъде готова през идния септември, противно на очакванията, че най-краткият период за разработката ѝ е 12-18 месеца. Това заяви пред лондонския вестник „Таймс“ Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет.

Тя твърди, че е „на 80% сигурна“, че препаратът, който създават с екипа ѝ, ще подейства. „Това не е преувеличение, с всяка изминала седмица имаме все повече данни, които разглеждаме“, сподели Гилбърт и добави, че поставената времева рамка е реалистична, само ако целият процес по изобретението мине перфектно.

В следващите две седмици предстои да започне тестването върху пациенти, като според нея извънредните мерки във Великобритания затрудняват работата, защото коронавирусът не се разпространява достатъчно бързо.

По-рано британското правителство съобщи за своята готовност да финансира производството на милиони дози от ваксините против заболяването, които се докажат като ефикасни.

В началото на месец март стана ясно, че изследователски центрове в страната плащат на доброволци между 2500 и 3500 паунда да се заразят доброволно с вируса, за могат след това да участват в тестването на лекарството.

В световен мащаб повече от 70 екипа работят по ваксина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ