COVID-19

Проучване: Две трети от преболедувалите англичани се заразяват с „Омикрон“

Проучване: Две трети от преболедувалите англичани се заразяват с „Омикрон“

Две трети от хората в Англия, заразени наскоро с „Омикрон“, казват, че са боледували от COVID-19 поне веднъж. Това сочи ново британско проучване на специалисти от програмата REACT към Имперския колеж в Лондон.

Почти двама от всеки трима COVID-позитивни участници в анализа съобщават, че вече са имали коронавирус според констатациите на експертите, пише „Гардиън“.

В изследването са се включили хиляди доброволци от цяла Англия. От 3582 заразени лица 2315 или 64,6% съобщават за потвърдена предишна инфекция. Това кара специалистите да стигнат до заключението, че еднократното преболедуване се свързва с висок риск от повторно заразяване с „Омикрон“.

Необходима е обаче още работа, за да се определи при колко от резултатите става дума за действителни реинфекции или за PCR тестове, които може да са открили стари следи от вируса.

Установено е още, че рисковете от заразяване се увеличават сред хората, живеещи в по-големи домакинства, както и в по-бедните райони и сред хората от азиатски, афроамерикански или друг произход.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ