Шефът на Moderna: Близо сме до финалните етапи на пандемията

Шефът на Moderna: Близо сме до финалните етапи на пандемията

Шефът на Moderna: Близо сме до финалните етапи на пандемията

Разумно е да се предположи, че се приближаваме до финалните етапни на пандемията. Това заяви пред Си Ен Би си главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел.

„Мисля, че това е логичен сценарии“, каза Бансел на въпрос дали пандемията от COVID-19 върви към своя край.

„Има 80% вероятност Омикрон или оригиналният вирус SarsCov-2 да мутират в по-малко вирулентни варианти“, коментира той.

Според него има 20% вероятност да се стигне до сценарий, при който имаме нова мутация, която е по-вирулентна от Омикрон.

„Мисля, че извадихме голям късмет в световен план, че Омикрон не е много вирулентен. Въпреки това всеки ден този вариант на вируса убива хиляди хора“, каза шефът на фармацевтичната компания.

По данни на Световната здравна организация през последните 7 дни са регистрирани общо 15,47 млн. инфекции с COVID-19, както и 73 162 смъртни случая.

През януари директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че пандемията далеч не е към края си и че може да се появят нови варианти, които бързо да се разпространят по света.

Миналият месец Moderna обяви, че е започнала клинични проучвания на бустерна доза ваксина, създадена специално за борба с Омикрон. Първият участник в тестовете вече е получил доза от специфичният бустер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ