СЗО на особено мнение за изискването на ваксинационни сертификати при пътувания

СЗО на особено мнение за изискването на ваксинационни сертификати при пътувания

СЗО на особено мнение за изискването на ваксинационни сертификати при пътувания

Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация излезе със специално становище, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 при международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините. Въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC), се посочва още в изявлението, предава БГНЕС. 

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на Комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г. PHEIC е най-високото ниво на спешна медицинска помощ, което СЗО може да обяви.

В документа се казва, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО, съобщи Анадолската агенция.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че пандемията COVID-19 продължава да представлява риск от най-високата степен - PHEIC и прие съвета на комитета. Комитетът изрази загриженост относно предизвикателствата, пред които е изправен африканският регион при реакцията на пандемията от COVID-19. Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.

Комитетът подчерта, че е изключително важно държавите да продължат да използват всички налични инструменти. Те включват мерки в областта на общественото здраве и социалната сфера, ваксинация, диагностика, терапия и ефективни комуникации, за да се контролира пандемията и да се смекчи неблагоприятното ѝ въздействие върху здравето и социално-икономическия и образователния контекст. Комитетът призова за признаване на всички ваксини, които са получили одобрението на СЗО за спешна употреба, и на всички ваксинационни схеми в съответствие с препоръките на неговата експертна група, включително при международни пътувания.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ