COVID-19

Ваксината на Johnson & Johnson изгражда имунна защита

Ваксината на Johnson & Johnson изгражда имунна защита

Ваксината срещу COVID-19 от една доза на Johnson & Johnson е безопасна и създава обещаващ имунен отговор както при по-млади, така и при по-възрастни участници в клиничните изпитания. Това сочат данни, публикувани в Медицинския журнал „Нова Англия“.

На произволен принцип учените от J&J включиха здрави хора на възраст между 18 и 55 години, като някои от тях са били избрани да получат и втора доза от препарата. Другата група на лица над 65 са получили голяма или малка доза от препарата или плацебо, пише CNBC.

Около 28-ия ден ваксината, наречена Ad26.COV2.S, е помогнала на повечето доброволци да произведат откриваеми неутрализиращи антитела, които според изследователите играят важна роля в защитата на клетките срещу вируса. Към 57-ия ден всички са имали откриваеми антитела, независимо от дозата на ваксината или възрастта, като те са останали стабилни поне 71 дни при групата от 18 до 55 години.

Най-честите нежелани реакции са треска, умора, главоболие, мускулни болки и дискомфорт около мястото на инжектиране на лекарството. Нежеланите реакции не са толкова срещани при по-възрастните, получили само една доза от ваксината, както и при тези, получили по-малко количество от нея.

Във втората фаза от тестовете са включени 805 души, очаква се от компанията да публикуват резултатите от третата фаза с над 45 хил. души по-късно този месец. J&J използва същите технологии, които приложи и за ваксината срещу ебола.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ