COVID-19

Вече можем да теглим covid-сертификати за преболедуване след антигенен тест

Вече можем да теглим covid-сертификати за преболедуване след антигенен тест

Преболедували COVID-19, доказан с бърз антигенен тест, могат да изтеглят своя Европейски цифров COVID сертификат за преболедуване, съобщават от министерството на здравеопазването. 

На 22 февруари т.г. Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест. Тази възможност е предвидена включително за лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., при условие че използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за антигенни тестове за COVID-19. Те могат да изтеглят сертификата си от Националната здравноинформационна система (www.his.bg). 

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.  Тези сертификати могат да се използват при пътуване в ЕС. 

Сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR-изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

Припомняме, че преди приемането на делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ