Великобритания спешно национализира жп-превозите

Великобритания спешно национализира жп-превозите

Великобритания спешно национализира жп-превозите

Британското правителство национализира железопътните превози с аргумента, че така ще гарантира функционирането на железниците в условията на извънредни мерки заради пандемията от новия коронавирус, предава AFP.

От транспортното министерство на страната уточняват, че суспендират всички договори с частни оператори, поемайки „всички приходи и разходи“ за най-малко 6 месеца.

Броят на влаковете във Великобритания се съкращава от днес заради намалелия брой пътници на фона на призива на правителството да се избягват несъществени пътувания, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Правителството актуализира този съвет късно в неделя, предупреждавайки хората да не пътуват до „втори домове, лагери, паркове за каравани“, независимо дали за почивка или за да се изолират.

Мярката се налага заради възникналите спорове дали хората трябва да се събират в селските райони и плажовете, както направиха през почивните дни, пренебрегвайки съветите да спазват социална дистанция.

Някои политици призовават премиера Борис Джонсън да наложи още по-строги мерки, за да принуди хората да се съобразяват.

Здравният министър Мат Ханкок пък заяви, че поведението на някои хора е "много егоистично", предупреждавайки ги да се държат на разстояние два метра.

"Готови сме, ако трябва, да предприемем повече действия", каза той пред радио BBC.

В парламентарен дебат, проведен днес депутатите предложиха спешно законодателство, за да се даде възможност на полицаите и имиграционните служители да имат по-големи правомощия, с които да принудят хората да се изолират.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ