Азербайджан готова да ни доставя газ от 2020 година

Азербайджан готова да ни доставя газ от 2020 година

Азербайджан готова да ни доставя газ от 2020 година

България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 година. Това съобщиха представители на консорциума Шах Дениз на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

От своя страна тя е информирала работната делегация, че работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България върви интензивно в последните месеци. "Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка. Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро“, посочила още  министър Петкова. „Ай Си Джи Би“ вече е бенефициент и по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта, допълнила тя.

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход – за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант. „Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика“, подчерта министър Петкова. По думите й се предвижда през 2020 г. междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ