Бизнесът поиска компенсация от държавата за скъпия ток

Бизнесът поиска компенсация от държавата за скъпия ток

Бизнесът поиска компенсация от държавата за скъпия ток

Асоциацията на индустриалния капитал, която е сред 4-те най-големи работодателски организации у нас, поиска държавата да компенсира частично бизнеса за скъпия ток.

"Предлагаме да утвърдите компенсация за потребената електроенергия за периода 01.10.2021 г. – 31.03.2022 г. от всеки небитов стопански потребител (без тези за технологични разходи) в размер на 70 лв./MWh. Убедени сме, че това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика, с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия", се казва в декларация до премиера и министрите на икономиката, финансите и енергетиката от АИКБ.

Според разчети на организацията цената на тока за периода от началото на юли 2021 г. до края на юни 2022 г. ще бъде с 140 лв. за мегаватчас по-висока от определената прогнозна от Комисията за енергийно и водно регулиране, която е 119 лв.

От АИКБ посочват, че действия за подпомагане на стопански потребители на електроенергия вече има в Испания, Франция, Кипър и Гърция. Предложението е частичната компенсация да е за следващите две тримесечия. Посочва се, че ако държавата поеме 50% от прогнозираното надвишение спрямо досегашните разчети ще са необходими 840 млн. лева.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ