Цената на петрола кръжи около 125 долара за барел

Цената на петрола кръжи около 125 долара за барел

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия, като фючърсите на сорта Брент се търгуват на ниво около 125 долара за барел, или 10% под 14-годишния връх, достигнат в предходната сесия, отразявайки облекчението на пазара, което дойде с новината, че европейските партньори на САЩ не планират да се включат към потенциалната забрана на вноса на руски петрол, пише Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поскъпна с 3,72 долара, или 3,02%, до 126,9 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 2,99 долара, или 2,50%, до 122,4 долара за барел.

„Освен ако войната не спре, цените на Брента могат да достигнат до 156-185 долара за барел“, каза Аджай Кедиа, директор в Kedia Commodities в Мумбай.

Въпреки това, ограничавайки покачването на цените, късно в понеделник официални лица казаха, че Съединените щати са готови сами да наложат ембарго върху вноса на руски петрол, докато Германия, която е най-големият купувач на руски енергийни продукти, отхвърли плановете за подобна мярка.

Високопоставен служител на САЩ, пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че не е взето окончателно решение, но „вероятно то ще касае само САЩ, ако се случи“.

Русия изнася около 7 милиона барела на ден суров и петролни продукти.

„Пазарите обаче вече са взели предвид значителни смущения в износа на руски петрол“, посочи в бележка анализаторът от Commonwealth Bank Вивек Дар. Според него санкциите срещу руските банки вече са се отразили върху търговското финансиране.

Ако целият износ на петрол от Русия бъде блокиран от глобалните пазари, анализаторите твърдят, че цените могат да нараснат до 200 долара за барел, докато руският вицепремиер каза, че петролът може да скочи до над 300 долара.

„В момента в света няма капацитет, който да замени 7 милиона барела износ“, каза генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо пред репортери на индустриална конференция в Хюстън.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ