Цената на сорта Брент достигна 7-годишен връх

Цената на сорта Брент достигна 7-годишен връх

Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар в ранната търговия във вторник на фона на геополитическото напрежение в Близкия изток, след като йеменските бунтовници хути атакуваха цистерни с гориво в Обединените арабски емирства, предаде Ройтерс.

Към 9:10 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,24 долара, или 1,43%, до 87,72 долара за барел, достигайки най-високо ниво от октомври 2014 г. насам. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,54 долара, или 1,84%, до двумесечен връх от 85,36 долара за барел.

След като нанесоха удари с дронове и ракети, които предизвикаха експлозии в цистерни с гориво и убиха трима души, йеменските хути предупредиха, че може да атакуват и други съоръжения, докато ОАЕ казаха, че си запазват правото да „отговарят на тези терористични атаки“.

Нефтената компания ADNOC от ОАЕ заяви, че е активирала планове, за да осигури непрекъснато снабдяване с продукти на своите местни и международни клиенти след инцидент в склад за гориво в Мусафа.

Анализатори на CommSec казаха, че цените на петрола също са били подкрепени от по-ниските зимни температури в северното полукълбо, които увеличават търсенето на горива за отопление.

„Прогнозите на анализаторите са, че търсенето ще изпревари предлагането тази година, тъй като светът се отваря от 2 години блокиране и възобновява по-нормална траектория на търсенето“, каза Аш Глоувър от CMC Markets.

Някои производители в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изпитват затруднения с покриването на квотите си за доставки на петрол, част от споразумението с Русия и другите съюзници на организацията, за увеличаване на доставките с 400 000 барела на ден към всеки месец.

„Това трябва да продължи да подкрепя петрола и да засили разговорите за трицифрени цени“, каза анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

„Ако сегашното геополитическо напрежение продължи и членовете на ОПЕК+ не могат да постигнат увеличението си от 400 000 барела на ден, цените може да достигнат границата от 100 долара за барел“,, смята Глоувър.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ