Цените на петрола скочиха с над процент на фона на удължаването на съкращенията на ОПЕК+

Цените на петрола скочиха с над процент на фона на удължаването на съкращенията на ОПЕК+

Цените на петрола скочиха с над процент на фона на удължаването на съкращенията на ОПЕК+

Цените на петрола скочиха с над 1% в ранната търговия в петък, удължавайки печалбите от предходната търговска сесия, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като групата ОПЕК+, се споразумяха да не увеличават добива през април, докато чакат по-значително възстановяване на търсенето, предаде Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 1,18 долара, или 1,77%, до 67,92 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 1,01 долара, или 1,58%, до 64,82 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с над 4% в четвъртък, след като страните от ОПЕК+ удължиха съкращенията на добива до април, с малки изключения за Русия и Казахстан.

 „Това решение идва да покаже колко изненадваща е дисциплината в ОПЕК+“, коментира Майкъл Макарти от CMC Markets.

Инвеститорите останаха изненадани и от решението на Саудитска Арабия да запази доброволното си съкращение на добива с 1 млн. барела на ден и през април, въпреки поскъпването на петрола през последните два месеца. Цените на суровината тръгнаха нагоре още през ноември, но физическото търсене на суров петрол от рафинериите и крайните потребители има още за наваксване.

„На срещата на ОПЕК+ през следващия месец почти сигурно ще има новина за нови съкращения на добива“, коментира Джефри Хейли от OANDA.

Междувременно Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на Брента с 5 долара до 75 долара за барел през второто тримесечие на 2021 г. и 80 долара за барел през третото тримесечие. UBS очаква цена от 75 долара за барел за Брента и 72 долара за барела за американския лек суров петрол през втората половина на 2021 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ