Цените на петрола не намират единна посока в началото на седмицата

Цените на петрола не намират единна посока в началото на седмицата

Цените на петрола не намират единна посока в началото на седмицата

Цените на петрола не намират единна посока в понеделник, след като някои инвеститори прибраха печалби на фона на признаците за напредък в преговорите между САЩ и Иран за ядреното споразумение, докато други продължиха да залагат на поскъпване на фона на нарастващото потребление и ограниченията в предлагането, предаде Ройтерс.

Към 8:55 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,30 долара, или 032%, до 93,57 долара за барел, след като по-рано достигна 94 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,18 долара, или 0,19%, до 92,13 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 2 долара в петък, записвайки седми пореден седмичен ръст на фона на продължаващите проблеми с доставките.

„Инвеститорите прибраха краткосрочни печалби на фона на новините за напредък в ядрените преговори между САЩ и Иран, но след техническите корекции отново имаше нови покупки, тъй като се очаква глобалното предлагане да остане ограничено“, каза Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в петък отмени действието на санкциите срещу гражданската ядрена програма на Иран, докато преговорите за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. навлизат в последния си етап.

Ако САЩ отменят напълно санкциите срещу Иран, страната може да увеличи доставките на петрол, което ще подобри предлагането в световен мащаб.

„Инвеститорите очакват повече обрати в преговорите между САЩ и Иран, като скоро няма да бъде постигнато споразумение“, коментира Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

„На пазара продължава да властва оптимизма, като инвестиционните банкери прогнозираха, че Брентът ще достигне 100 долара за барел, а глобалното предлагане ще продължава да бъде ограничено, тъй като ОПЕК+ не постига целите си за производство и Съединените щати не повишават значително производството“, каза той.

Цените на суровия петрол, които вече се покачиха с около 20% тази година, вероятно ще надминат 100 долара за барел поради силното глобално търсене, твърдят анализатори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ