Цените на петрола растат докато ЕС обмисля забрана на вноса от Русия

Цените на петрола растат докато ЕС обмисля забрана на вноса от Русия

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, докато представители на Европейския съюз обсъждат въвеждането на петролно ембарго на Русия, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 2,78 долара или 2,40%, до 118,4 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 2,20 долара, или 1,96%, до 114,3 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с повече от 7% в понеделник на фона на опасенията от допълнителни проблеми с доставките.

Външните министри на Европейския съюз са разделени в позицията си дали да се присъединят към Съединените щати в санкционирането на руския петрол, като някои страни, включително Германия, твърдят, че блокът е твърде зависим от руските изкопаеми горива.

„Изглежда, че търговците на енергия стават все по-уверени, че проблемите с доставките чакат зад ъгъла“, коментира Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Цените се покачват в отговор както на геополитически опасения в Украйна, така и заради атаки срещу обекти на Saudi Aramco в Саудитска Арабия, добави Моя.

„В момента изглежда, че рисковете нарастват и това може да повиши цените на суровия петрол“, каза още анализаторът.

Саудитска Арабия предупреди, че няма да носи отговорност за прекъсвания на глобалните доставки след атаки срещу петролните й съоръжения от йеменските бунтовници хути.

Коментарите от Рияд дойдоха, след като през уикенда хутите атакуваха с крилати ракети и дронове съоръженията на Aramco в саудитския град Янбу. Това доведе до временен спад на производството в рафинерията там.

Анализаторите казаха, че има допълнителни опасения относно производството на ОПЕК+, които биха могли да влошат ситуацията с доставките.

„Смятаме, че разликата между целите за производство на ОПЕК+ и действителното производство е била малко над 800 000 барела на ден (bpd) миналия месец и ще нарасне до невероятните 1,15 милиона барела на ден през март“, заяви консултантската JBC Energy.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ