Цените на петрола се движат разнопосочно

Цените на петрола се движат разнопосочно

Цените на петрола се движат разнопосочно

Цените на петрола се движат разнопосочно в понеделник, след като по-рано в сесията достигнаха нов триседмичен връх на фона на затварянето и евакуацията на рафинерии и офшорни петролни платформи в Мексиканския залив заради урагана Айда, предаде Ройтерс.

Цените на бензина в САЩ се повишиха с повече от 3%, следвайки прекъсванията на електрозахранването и затварянето на рафинерии по брега на Залива.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,17 долара, или 0,23%, до 72,87 долара за барел, след като миналата седмица поскъпна с повече от 11% на фона на очакваните затруднения, свързани с урагана Айда. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,20 долара, или 0,29%, до 68,54 долара за барел, след като миналата седмица се повиши с малко над 10%.

По-рано през сесията цените на двата бенчмарка достигнаха най-високите си стойности от началото на август насам, съответно 73,69 долара за барел и 69,64 долара за барел., след като Айда връхлетя Порт Фуршон в Луизиана, един от водещите центрове на офшорната енергийна индустрия.

„Все още е рано да се каже какво ще бъде пълното въздействие на урагана Айда“, коментира Вивек Дар, на добивни и енергийни суровини в Commonweath Bank of Australia.

"Петролните продукти, като бензин и дизел, вероятно ще станат обект на по-рязко покачване на цените заради прекъсванията в работата на рафинериите“, добави той.

В неделя Colonial Pipeline, който е най-големият оператор на тръбопроводи в САЩ, заяви, че ще спре временно доставките на гориво от Хюстън до Грейнсборо, Северна Каролина, заради Айда.

До неделя енергийните компании са прекратили над 95% от добива на суров петрол (1,74 милиона барела на ден) в Мексиканския залив, посочват от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Заливът отговаря за около 17% от доставките на петрол в САЩ.

Нефтените и газовите компании са евакуирали около 300 офшорни съоръжения и са преместили повече от 10 сондажни плавателни съда на безопасно разстояние от урагана.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ