Цените на петрола се движат разнопосочно на фона на неочаквания спад на запасите в САЩ

Цените на петрола се движат разнопосочно на фона на неочаквания спад на запасите в САЩ

Цените на петрола се движат разнопосочно на фона на неочаквания спад на запасите в САЩ

Цените на петрола се движат разнопосочно в ранната търговия в четвъртък, след като инвеститорите решиха да приберат печалби от скорошното рали, а силното търсене в САЩ подкрепи пазарните нагласи.

Към 8:30 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,13 долара, или 0,15%, до 85,69 долара за барел, след като предходната сесия добави 0,9% към стойността. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,02 долара, или 0,02%, до 83 39 долара за барел.

„Виждаме известна корекция при Брента, но като  цялостната нагласа на пазара остава бича, тъй като не се стигна до голямо увеличава на производството от САЩ или ОПЕК“, коментира Сатору Йошида от Rakuten Securities.

„Брентът може да достигне 90 долара за барел още тази година, тъй като петролния пазара вероятно ще остане стегнат на фона на фона на усилията на САЩ за декарбонизация и завишеното търсене, предизвикано от преминаването на повече компании от въглища и природен газ към петрол за производството на електроенергия .

Силното търсене в САЩ бе потвърдено и от последните седмични данни.

Американската администрация за енергийна информация (EIA) съобщи в сряда, че запасите от суров петрол на САЩ са се понижили с 431 хил. барела през седмицата до 15 октомври, достигайки 426,5 млн. барела. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 1,9 млн. барела.

В същото време запасите от бензин са спаднали значително повече от очакваното – с 5,4 млн. барела до 217,7 млн. барела, което е най-ниското ниво от ноември 2019 г. Запасите от дестилати пък са спаднали до най-ниското равнище от април 2020 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ