Цените на петрола се повишават на фона на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повишават на фона на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда, след като отчетения спад на запасите в САЩ засили опасенията, свързани с ограничените глобални доставки на фона на санкциите срещу руския износ, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,34 долара, или 0,29%, до 115,8 долара за барел, следвайки поевтиняване с 0,14 долара в предходната сесията. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,21 долара, или 0,19%, до 109,5 долара за барел, след като във вторник се понижи с 0,36 долара.

Пазарът продължава да е под напрежение на фона на перспективата за по-нататъшни санкции срещу Русия, вторият по големина износител на суров петрол в света, след нахлуването й в Украйна.

Цените паднаха във вторник, тъй като изглежда малко вероятно Европейският съюз да наложи забрана на руския петрол. Въпреки това, президентът на САЩ Джо Байдън е готов да обяви още санкции срещу Русия, когато се срещне с европейските лидери в четвъртък в Брюксел, включително на спешната среща на НАТО.

„Очакваме продължителна висока волатилност през останалата част от седмицата, и особено около срещата на върха на НАТО в четвъртък“, каза Вандана Хари, основател на доставчика на анализи за петролния пазар Vanda Insights.

Хари добави, че може да има известно облекчение за пазара, ако ЕС се откаже от идеята за забрана на вноса на руски петрол.

„Но притесненията за доставките ще останат завишени, докато мирните преговори между Русия и Украйна остават в безизходица“, каза тя.

Междувременно данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са паднали с 4,3 милиона барела за седмицата, приключила на 18 март. Девет анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха запасите да са се увеличили със 100 хил. барела през този период.

„САЩ и Саудитска Арабия са двете нации, които могат смислено да компенсират загубата на руски петрол. Допълнителни доставки от двете изглеждат малко вероятно в момента, но ние сме в изключително необичайна ситуация и това прави нещата по-гъвкави“, казаха анализатори от Commonwealth Bank в доклад.

Официалните данни за инвентаризацията на САЩ ще бъдат представени от Администрацията за енергийна информация в сряда.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ