Цените на петрола се повишиха на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола се повишиха на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола се повишиха на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола сe повишиха за четвърта поредна сесия в ранната търговия в петък на фона на опасенията за световните доставки заради мощните бури, засегнали Съединените щати, пише Ройтерс.

Към 8:35 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,15 долара, или 0,19%, до 77,40 долара за барел, след като завърши предходната сесия при най-високото си ниво от октомври 2018 г.

Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,06 долара, или 0,08%, до 73,36 долара за барел – най-високата стойност от началото на август.

Петролните компании в САЩ все още не са възстановили напълно доставките си за източното крайбрежие, след като редица рафинерии и петролни платформи в Мексиканския залив преустановиха работа заради урагана Айда и тропическата буря Никълъс.

„Продължителното възстановяване от прекъсванията на доставките заради Айда и високото търсене водят до спад на запасите“, коментират анализатори от ANZ Research.

Знак за засилването на търсенето на гориво дойде от рафинериите на източното крайбрежие в САЩ, които вече работят при капацитет от 93% - най-високото ниво от май 2019 г. насам, сочат данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 3,5 млн. барела в седмицата до 17 септември, достигайки 414 млн. барела – най-ниското ниво от октомври 2018 г.

Цените на петрола се покачиха за кратко днес след първата публична продажба на суров петрол от държавния резерв на Китай. Държавната компания PetroChina и частната рафинерия Hengli Petrochemical купиха общо 4,43 млн. барела петрол, казват източници, запознати с продажбата.

Анализатори от WoodMac заявиха преди продажбата, че тя няма да окаже голямо влияние върху пазара предвид размера и спрямо мащабния внос и потребление в Китай.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ