Цените на петрола се стабилизираха след призива на САЩ за увеличение на производството

Цените на петрола се стабилизираха след призива на САЩ за увеличение на производството

Цените на петрола се стабилизираха след призива на САЩ за увеличение на производството

Цените на петрола записаха леко повишение в ранната търговия в четвъртък, след като САЩ призова големите доставчици да засилят производството. Това засили опасенията за доставките на фона на облекчаването на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Към 8:30 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,03 долара, или 0,04%, до 71,47 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,02 долара, или 0,03%, до 69,27 долара за барел.

„Цените на петрола вървят нагоре за трети пореден ден, след като инфраструктурния план на президента Джо Байдън повиши надеждите за рефлация, подкрепяйки перспективите за търсене на енергия“, коментира Маргарет Янг, стратег в DailyFX.

Във вторник американският Сенат одобри двупартийният план за развитие на инфраструктурата на САЩ на стойност 1 трилион долара, който ще подобри транспортните системи в страната и вероятно ще доведе до стартирането на строителни проекти, които ще имат нужда от много енергия.

 Вчера администрацията на Джо Байдън призова Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като групата ОПЕк+, да увеличат производството, за да спрат нарастването на цените на горивата.

През юли страните от ОПЕК се договориха да увеличат добива си с по 400 млн. барела на ден всеки месец от август, докато  не покрият напълно рекордното съкращение от 10 млн. барела на ден, въведено през 2020 г. заради спада на търсенето, предизвикан от пандемията.

Все още обаче има опасения, че увеличението няма да бъде достатъчно, за да отговори на търсенето, тъй като САЩ и Европа облекчават ограничителните мерки срещу пътуванията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ