Цените на петрола се стабилизират

Цените на петрола се стабилизират

Цените на петрола се стабилизират

Цените на петрола се стабилизираха в ранната търговия в сряда след вчерашния спад, като техния ръст бе ограничен от опасенията около бавното възстановяване на търсенето на суровината на фона на новите блокади в Европа и увеличението на запасите в САЩ, предаде Ройтерс.

Към 8:40 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 0,54 долара, или 0,89%, до 61,33 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,44 долара, или 0,76%, до 58,20 долара за барел. Във вторник и двата бенчмарка достигнаха най-ниските си нива от началото на февруари насам, като те вече са на 15% под върховите равнища, достигнати в началото на този месец.

Германия, която е най-големият потребител на петрол в Европа, удължи частичната блокада до 18 април в опит да постави под контрол третата вълна от COVID-19. Канцлерът Ангела Меркел призова гражданите да си останат по домовете за великденските празници в страната.

На пазара се отразиха и притесненията около темпото на възстановяване от пандемията, след като американски здравен регулатор заяви, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация в доклада за мащабните изпитвания на своята ваксина в САЩ.

Допълнителен натиск върху цените оказаха и данните на Американския петролен институт, според които запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,9 млн. барела в седмицата до 19 март. Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за спад от 300 хил. барела. Същевременно с това запасите от бензин са се свили с 3,7 млн. барела при прогноза за увеличение от 1,2 млн. барела.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ