Цените на петрола се стабилизират

Цените на петрола се стабилизират

Цените на петрола се стабилизират

Цените на петрола се стабилизираха в ранната търговия в сряда, след като предходната сесия се понижиха с повече от 3%, докато инвеститорите оценяват ефекта от новината за изтегляне на руски войски от границата с Украйна на фона на крехкия баланс между ограничените глобални доставки и възстановяването на търсенето на гориво, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа сортът Брент поскъпна с 0,13 долара, или 0,14% , до 93,41 долара за барел, след като вчера поевтиня с 3,3% на фона на новината за изтегляне на войски. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,20 долара, или 0,22%, до 92,27 долара за барел, след като предходната сесия се понижи с 3,6%.

В понеделник и двата бенчмарка достигнаха най-високите си нива от септември 2014 г. През 2021 г. Брентът поскъпна с 50%, а WTI – с около 60%, след като глобалното възстановяване на търсенето на петрол обтегна веригите на доставки.

Във вторник руското министерство на отбраната публикува кадри, които показват, че Москва връща част от войските си в техните бази. Това предизвика възстановяване на акциите на Уолстрийт и на европейските фондови пазари.

След продължили около четири часа разговори с президента Владимир Путин, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че вижда възможност за дипломатично решение на кризата.

„Разговорите между германския канцлер Шолц и президента Путин подкрепиха очакванията на пазара, че предстоящата руска инвазия изглежда по-малко вероятна“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Отвъд напрежението около Украйна, петролният пазар остава под натиск, като цените продължават да вървят в посока към 100 долара за барел, обясняват анализатори.

„Технически може да има връщане на цените до 90 долара за барел, ако има прибиране на печалби от инвеститорите, но тенденцията ще продължи да е за покачване към 100 долара за барел, тъй като икономиката се възстановява и търсенето расте“, коментира  Джонатан Барат от Probis Group.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ