Цените на петрола се стабилизират след вчерашния ръст

Цените на петрола се стабилизират след вчерашния ръст

Цените на петрола не намират единна посока в  ранната търговия в четвъртък, като силното търсене и краткосрочните прекъсвания на доставките продължават да поддържат цените на нива, близки до най-високите от повече от седем години., предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,06 долара, или 0,07%, до 88,83 долара за барел, след като по-рано в сесията изтри 1 долара от стойността си. В сряда бенчмаркът достигна връх от 89,17 долара – най-високото ниво от октомври 2014 г.

Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,31 долара, или 0,36%, до 87,27 долара за барел, след като по-рано също бе на червено с един долар. Вчера пиковата стойност на сорта бе 87,91 долара, което също е рекорд от октомври 2014 г.

„Международната агенция по енергетика заяви, че световното търсене на петрол е на път да достигне нивата от преди пандемията“, се казва в бележка на анализатори от ANZ bank.

„Краткосрочните прекъсвания на доставките също спомагат за затягането на пазарите. Суровият петрол Брент се повиши рязко, следвайки информацията, че ключов петролопровод, минаващ от Ирак до Турция, е бил изведен извън строя от експлозия“, посочват още анализаторите. Потокът на петрол през нефтопровода Киркук-Джейхан е бил възобновен още вчера.

Притесненията за доставките се засилиха тази седмица, след като йеменската група хути атакува цистерни в Обединените арабски емирства, третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Междувременно Русия, вторият по големина производител на петрол в света, натрупа голямо военно присъствие близо до границата с Украйна, подклаждайки страховете от инвазия и последваща несигурност в доставките.

В основата на повишението на цените на петрола е широкото възстановяване на търсенето на гориво.

Служители и анализатори на ОПЕК казват, че петролното рали може да продължи през следващите няколко месеца, а цените могат да достигнат 100 долара за барел, тъй като търсенето не бе засегнато сериозно от разпространението на варианта Омикрон на коронавируса.

Междувременно Американският петролен институти съобщи, че запасите от суров петрол и бензин на САЩ се са нараснали съответно с 1,4 млн. барела и 3,5 млн. барела през седмицата до 14 януари. Запасите от дестилати обаче са намелели с 1,2 млн. барела.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ