Цените на петрола вървят към седмичен спад от около процент

Цените на петрола вървят към седмичен спад от около процент

Цените на петрола вървят към седмичен спад от около процент

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък на фона на признаците за стегнатост на американските пазари, след като ураганът Айда парализира офшорната продукция в Мексиканския залив, пише Ройтерс. Водещите сортове обаче вървят към седмичен спад от около 1%, след като обяви плановете си да продава суров петрол от стратегическите си резерви.

Към 8:20 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,48 долара, или 0,67%, до 71,93 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,38 долара, или 0,56%, до 68,52 долара за барел. Брентът върви към втора поредна седмична загуба.

В четвъртък и двата сорта поевтиняха с повече от 1%, достигайки най-ниското си ниво от 26 август насам, след като Китай съобщи, че ще освободи на пазара суров петрол от стратегическия си резерв, за да облекчи натиска от високите разходи за суровини в местните рафинерии.

Някои анализатори заявиха, че изявлението вероятно е било направено, за да се потвърди продажбата на резерви през юли и август.

Междувременно Royal Dutch Shell, който е най -големият производител на петрол в Мексиканския залив на САЩ, анулира някои доставката на експртни товари поради щетите, оставени от Айда върху офшорните съоръжения.Около 1,4 млн. барела на ден офшорен добив продължава да е блокиран в Мексиканския залив, а 1 млн. барела капацитет за рафиниране все още е офлайн.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ