Цените на петрола започнаха да намаляват

Цените на петрола започнаха да намаляват

Цените на петрола започнаха да намаляват

Котировките на петрола днес поеха надолу, след като инвеститорите преосмислиха вероятността от нарушаване на доставките от Близкия изток заради убийството на един от най-високопоставените ирански военни командири, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, в даден момент от сесията поевтиня с 1,5 на сто до 67,86 долара за барел. Малко по-късно един барел се търгуваше за 68,14 долара (- 77 цента).

Американският лек суров петрол отстъпи с 65 цента до 62,62 долара за барел, като по-рано в днешната азиатска електронна сесия стойността му спадна до 62,30 долара за барел (-1,5 на сто).

През предходните две сесии черното злато силно поскъпваше, като Брентът достигна най-висока цена от септември, а американският петрол - от април миналата година. Причина станаха страховете от ескалиране на конфликта и възможното нарушаване на доставките от Близкия изток, след като на 3 януари при удар с дрон в Багдад загина иранския гернерал Касем Солеймани.

Някои анализатори обаче разсеяха очакванията за разрастване на конфликта.

„Всичко е въпрос на сценарии, които могат да се отразят или не на петролното производство, така че през последните 24 до 36 часа пазарът изглежда се приспособява към някои от тези вероятности“, коментира специалист от водеща австралийска банка.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ