Цените на урана достигнаха най-високи нива от аварията във Фукушима насам

Цените на урана достигнаха най-високи нива от аварията във Фукушима насам

Цените на урана на спот пазара скочиха до най-високите си нива от 2011 г. насам, предаде Блумбърг.

Цената на бенчмарка уран Ux U3O8 се повиши до 59,75 долара за паунд в четвъртък, сочат данни, събрани от консултантската компания UxC LLC. Това е най-високото равнище от март 2011 г., когато ядрената авария във АЕЦ „Фукушима" разтърси атомната индустрия и доведе до спад на търсенето на уран.

Белият дом обмисля налагането на санкции срещу руската държавна компания за атомна енергия „Росатом“, което изостря опасенията за проблеми с износа на уран от Русия. „Росатом“ е мнoгo чyвcтвитeлнa цeл, тъй като компанията и нейните дъщерни дружества отговарят за 35% от обогатяването на уран в световен план. Русия отговаря за около 16,5% от внесения в САЩ уран през 2020 г.

„Страхът от спиране на доставките на руско ядрено гориво от Запада (особено от САЩ и Европейския съюз), накара купувачите да вземат участие в спот пазара на уран през последните две седмици“, каза Джонатан Хинце, президент на UxC. „Докато перспективите за бъдещи ограничения върху доставките на руски обогатен уран на Запад остават високи, изглежда, че този натиск върху спот цените на урана е малко вероятно да отслабне“, добави той.

Уранът е поредната суровина, която поскъпна значително като част от глобалният ръст на цените на фона на Руската инвазия в Украйна. Международните санкции срещу Русия доведоха до икономическа изолация на страната, която е основен глобален източник на енергия, метали и зърнени култури.

Въпреки това, вероятността да се стигне до реален недостиг на уран, който да накара атомните електроцентрали да ограничат производството, дори при премахване на руските доставки, е малка. Cameco Corp., един от най-големите в света доставчици на уран, може да увеличи производството, ако цените се повишат достатъчно, за да оправдаят допълнителното производство в дългосрочен план, каза говорител на компанията.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки