Държавата отказва да погаси неплатените сметки на „Топлофикация София“

Държавата отказва да погаси неплатените сметки на „Топлофикация София“

Държавата отказва да погаси неплатените сметки на „Топлофикация София“

Държавата не иска да компенсира задълженията на „Топлофикация София“ към Булгаргаз. Това обяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Както е известно „Топлофикация София“, която е най-големият потребител на природен газ в България, не плаща от години своите задължения към „Булгаргаз“. Дружеството обаче се управлява неефективно и има близо 1 млрд. лв. дългове за неплатени доставки на природен газ.

Тази година дълговете се очаква още повече да се увеличат, тъй като дружеството няма право да увеличи цената на парното до края на 2021 г. Цената е регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране. В същото време обаче цената на газа се  вдигна чувствително в последните 2-3 месеца.

„Топлофикация София“ дължи над 700 млрд. лв. на Българския енергиен холдинг, собственикът на „Булгаргаз“ за непогасени задължения към газовия доставчик. Тези дългове бяха прехвърлени на БЕХ, за да не се затрудни работата на „Булгаргаз“ и да се стигне до спирането на природния газ за цяла България.

Освен това „Топлофикация София“ дължи 130 млн. лв. за текущи доставки на „Булгаргаз“.

"Топлофикация София" регулярно си изплаща дълга като е погасила 75% от дълга си за тази година. За октомври приходите са от 30 млн.лева и 20 млн. от тях са преведени на "Булгаргаз", посочи Георгиев. Той напомни, че договорът с доставчика е с неизгодни клаузи за общинското дружество, но "Булгаргаз" отказва те да се предоговорят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ