Експерти: Строителството на газовия хъб "Балкан" е невъзможно

Експерти: Строителството на газовия хъб Балкан е невъзможно

Експерти: Строителството на газовия хъб "Балкан" е невъзможно

Строителството на газовия хъб "Балкан" е невъзможно. Това заяви проф. д.ик. н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Ч. Храбър" и ЮЗУ "Неофит Рилски" на пресконференция в Националния пресклуб на БТА днес.

Русия не желае да строи газопровод до България, тъй като потреблението у нас е твърде малко и газова търговия липсва, съобщи д-р Пламен Димитров, член на Българското геополитическо дружество. Нейната цел е достигането до Централна Европа и големи страни - потребителки като Унгария и Италия, заобикаляйки Украйна по северната или южната тангента.

Стратегията на Газпром е да изгради няколко малки газопровода в различни посоки. Един от вариантите е да се създаде интерконектор, минаващ през България и Сърбия, който да достигне до Унгария. Друг проект цели да доставя руски газ до Италия през Гърция.

Европейската комисия обаче не би одобрила подобни проекти, несъответстващи с европейското енергийно законодателство, чрез които единствено руски газ да минава по големи газопроводи, според Димитров.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ