Енергийни групи искат 4 млрд. евро компенсация за блокиране на проекти за изкопаеми горива

Енергийни групи искат 4 млрд. евро компенсация за блокиране на проекти за изкопаеми горива

Енергийни групи искат 4 млрд. евро компенсация за блокиране на проекти за изкопаеми горива

Пет европейски енергийни и проучвателни компании заведоха дело срещу правителствата на Холандия, Италия, Полша и Словения, търсейки почти 4 милиарда евро компенсация за блокиране на проекти за изкопаеми горива. Това съобщава Financial Times, цитиран от ТАСС.

Ищците, включително германските енергийни компании RWE и Uniper и британската нефтена и газова компания Rockhopper Exploration, завеждат дело по силата на Договора за енергийната харта. Случаите са свързани с решенията на Хага, Рим, Варшава и Любляна за затваряне на въглищни електроцентрали, предотвратяване на разработването на конкретни проекти, както и изисквания за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Съгласно съобщението, RWE разбира "важността на енергийния преход", но "не смята за правилно", че холандското извеждане на въглищата "не осигурява компенсация за нарушаването на собствеността на компанията".

Uniper заяви, че се интересува основно от "получаване на правна яснота" относно необходимостта от предсрочно затваряне на въглищната електроцентрала без компенсация.

Rockhopper Exploration, която е недоволна от отказа на италианските власти да разрешат разработването на нефтено находище Ombrina Mare край Адриатическо море, отказаха коментар.

Договорът за енергийната харта, подписан от повече от 50 държави, е предназначен да защити международните енергийни инвестиции от чуждестранни компании или физически лица. Подобни защити се отнасят до проекти за изкопаеми горива, а експертите по изменението на климата казват, че това пречи на правителствата да провеждат политики за затваряне на индустрии, стоящи зад глобалното затопляне поради риск от съдебни дела. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ