Енергийният регулатор ще следи всеки месец приходите на "Булгартрансгаз"

Енергийният регулатор ще следи всеки месец приходите на Булгартрансгаз

Енергийният регулатор ще следи всеки месец приходите на "Булгартрансгаз"

Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система ще бъде въведен от 1 октомври тази година. Комисията за енергийно и водно регулиране се ангажира да следи и контролира ежемесечно приходите на „Булгартрансгаз“ и при констатирани изкривявания и диспропорции, установени с ясни аргументи, да разглежда възможностите за промяна на методиката. Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) ще се срещат текущо всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции. За това се договориха на среща днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. В разговора участваха също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на „Булгартрансгаз“, „Булгаргаз“ и БЕХ. Това е поредната среща между държавата и бизнеса за обсъждане на новия ценови модел.

„България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички“, каза по време на срещата министър Петкова. Тя апелира за постигане на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива.

„Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за „Булгартрансгаз“, както и първата от трите ценови години“, поясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса декларираха съгласие с въвеждането на новия ценови модел при строг и прозрачен текущ контрол от страна на регулатора и регулярни разговори с държавата, ако са необходими промени в него.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ