Газпром отпуска кредит от 2,142 милиарда евро за "Турски поток"

Газпром отпуска кредит от 2,142 милиарда евро за Турски поток

Газпром отпуска кредит от 2,142 милиарда евро за "Турски поток"

Съветът на директорите на Газпром е одобрил предоставяне на кредит от 2,142 млрд. евро на компанията оператор на проекта "Турски поток" Саут стрийм транспорт (South Stream Transport), предаде ТАСС.

Заемът се отпуска за попълване на оборотните средства и е с лихва от 3,98 процента, като се предвижда да бъде върнат най-късно на 30 декември 2023 година.

В края на май Газпром и правителството на Турция подписаха протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода "Турски поток" за доставки на руски газ до европейските потребители.

В допълнение към протокола Газпром и турската Боташ (Botas) сключиха споразумение за основните условия и параметри за строителство на участъка. Подписаните документи позволяват да се премине към практическите стъпки по изпълнението на проекта. Със строителството на сухопътния участък ще се заеме съвместната проектна компания ТюркАкъм газ ташима (TurkAuim Gaz Tasimsa A.S.), която ще бъде създадена на паритетна основа.

Преди време председателят на управителния съвет на руския газов холдинг Виталий Маркелов, съобщи, че Газпром води преговори по маршрута на втората линия на "Турски поток" на територията на Турция.

При телеконференция вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев каза, че в най-скоро време компанията окончателно ще опрели маршрута на втората линия на "Турски поток" за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа.

По думите му сега се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите в ЕС и Еврокомисията. Като потенциални пазари той посочи Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Газпром започна изграждането на морския участък на "Турски поток" през май 2017 година.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ