Газпром започна доставки на газ за Унгария и Хърватия през "Турски поток"

Газпром започна доставки на газ за Унгария и Хърватия през Турски поток

Газпром започна доставки на газ за Унгария и Хърватия през "Турски поток"

Руският газов холдинг Газпром съобщи, че днес е започнал да доставя газ за Унгария и Хърватия по нов маршрут през газопровода "Турски поток" и след това през националните газопреносни системи на България, Сърбия и Унгария, предадоха ТАСС и Ройтерс.  Така, на практика руският газов гигант изпълни намерението си да отреже Украйна от транзита на газ за Европа.

Доставките по този маршрут са станали възможни благодарение на изграждането на новия магистрален газопровод на унгарския газов оператор ФГСЗ (FGSZ Ltd.) на територията на Унгария и завършването на разширението на националните газопреносни системи в България и Сърбия, където операторите Булгартрансгаз ЕАД и ГАЗТРАНЗ Нови Сад (GASTRANS d.o.o. Novi Sad) са задействали компресорните станции, се казва в съобщението, пише БТА.

От днес Газпром започна да доставя газ на Унгария съгласно дългосрочния договор с Будапеща, подписан на 27 септември, по газопровода "Балкански поток" (продължението на "Турски поток") и тръбопроводи в Югоизточна Европа. Документът се състои от два договора за общ обем до 4,5 милиарда куб. метра газ годишно за период от 15 години.

Украйна призова Съединените щати и Европейския съюз да наложат санкции на Газпром, обвинявайки го, че използва енергията като оръжие заради транзитните доставки на газ за Унгария, лишаващи Киев от доставки, информира Ройтерс. Това лишава Украйна от приходи от транзит и означава, че вече няма да може да внася реверсивно газ през Унгария, както прави от 2015 година като начин да купува директно газ от Русия.
Заради прекратяването на вноса на газ от Унгария в реверсивен режим, Украйна ще бъде принудена да го замени с газ от Полша, Румъния и Словакия. Това заяви днес директорката по връзките с държавни органи и международни организации на оператора на газопреносната система на Украйна Олга Белкова, цитирана от ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ