Иран се опитва да възстанови продажбите на петрол

Иран се опитва да възстанови продажбите на петрол

Иран се опитва да възстанови продажбите на петрол

Иран изнася рекордни количества суров петрол към най-големия си клиент - Китай през последните месеци. В същото време държавните рафинерии в Индия добавиха ирански петрол към годишните си планове за внос, като се предполага, че американските санкции срещу страната скоро ще бъдат облекчени, предава Ройтерс, цитирана от Агенция "Фокус". 

Президентът на САЩ Джо Байдън се опита да възобнови преговорите с Иран по ядрената сделка, от която бившия президент Доналд Тръмп се оттегли през 2018 г., въпреки че остават строгите икономически санкции, за които Техеран настоява да бъдат отменени преди възобновяването на преговорите.

Националната иранска петролна компания (NIOC) започна да се свързва с клиенти в цяла Азия, откакто Байдън встъпи в длъжност, за да оцени потенциалното търсене на ирански петрол, казаха източници, които отказаха да бъдат посочени поради чувствителността на въпроса.

Санкциите предизвикаха рязък спад на иранския износ за Китай, Индия, Япония и Южна Корея от края на 2018 г. Тези мерки и съкращаването на продукцията от други производители от ОПЕК + доведоха до общо намалени доставки „черно злато“ от Близкия Изток в Азия, най-големият световен петролен пазар. Азия традиционно внася повече от половината от суровините си от Близкия Изток. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ