Искаме да се гарантира равнопоставено договаряне с "Газпром"

Искаме да се гарантира равнопоставено договаряне с Газпром

Искаме да се гарантира равнопоставено договаряне с "Газпром"

В последния си работен ден служебното правителство подкрепи становище към Европейската комисия по предложени от "Газпром" ангажименти във връзка със заведеното от Брюксел антимонополно дело, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Българската страна приема предложението за приключване на делото, ако одобрените от ЕК ангажименти предлагат бързо и трайно решение на опасенията от злоупотреба с господстващо положение от страна на "Газпром". Становището, подкрепено днес от МС гласи, че ангажиментите трябва да създадат модел на равнопоставено договаряне с "Газпром" и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи.

Предложените от „Газпром” ангажиментите са стъпка в тази посока, но имат нужда от съществено изменение, се казва още в становището.  Все още има множеството неясноти в предложението на "Газпром" и по тази причина, заинтересованите български дружества "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД са в контакт с ЕК за получаване на допълнителна информация.
В текста са изброени и конкретни критики към предложенията на руския газов гигант:

  • Към момента ангажиментите не предлагат достатъчно гаранции за изпълнение на клаузите за пазарно ценообразуване.
  • Не са предвидени функции на контролиращия управител в тази връзка, а механизмът за уреждане на спорове е оставен непроменен.
  • Неприемливо е, че ангажиментите, изглежда предвиждат неравнопоставеност между газовите дружества от Централна и Източна Европа, които ще имат право да променят точката си на доставка с такава на българската граница, докато "Булгаргаз" и всеки друг български търговец, който купува газ от "Газпром", няма да има възможност да доставя газ в точки на доставка на тези държави.
  • Непропорционално изглежда и поставянето на ангажиментите на "Газпром" в зависимост от това дали "Булгартрансгаз" ще поеме отговорност за качеството на природния газ вместо "Газпром".
     
  • България има нужда от допълнителна информация за предвидената в ангажиментите възможност "Газпром" да промени точката на доставка "Негру Вода" с друга точка на доставка на границата на България. Настояваме ангажиментите да бъдат преработени в тази част, като изключат дори съмнение, че промени на маршрутите за доставка и транзит на природен газ са приети или мълчаливо подкрепени от ЕК в противоречие с действащите договори. С оглед на сигурността на доставките, за България е важно промени на точките на доставка да бъдат обсъждани само след внимателен анализ дали количествата природен газ за страната и съседните държави са гарантирани, по какъв маршрут и срещу какви транзитни такси. Осигуряването на директни доставки през Черно море до България и оттам до държавите от Югоизточна Европа би допринесло за политическата и икономическата стабилност в региона.
    От гледна точка на газовите пазари, директни доставки до България биха имали предимството, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ /Русия и очакваните доставки от Каспийския регион/, така и маршрутите за транзит до Европа.

Очаква се в рамките на пазарния тест на ангажиментите, извършван от ЕК, поставените въпроси да бъдат изяснени и в партньорски дух да бъде намерено решение на идентифицираните рискове.

По-рано заместник-председателят на „Газпром” Александър Медведев коментира, че холдингът разчита на бързо приключване на антимонополното дело от страна на Еврокомисията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ