Италия обяви извънредно положение при газовите доставки

Италия обяви извънредно положение при газовите доставки

Италия обяви извънредно положение при газовите доставки

Италия обявява извънредно положение при газовите доставки след взрива в австрийския газоразпределителен център в Баумгартен, съобщи ДПА.

Следвайки европейските правила и националния план за извънредни случаи, се обявява извънредно положение, посочва министерството на икономическото развитие на сайта си.

Министърът на икономическото развитие Карло Календа призна по-рано, че има сериозен проблем с доставките на руски газ. По думите му инцидентът подчертава необходимостта от диверсифициране на газовите доставки чрез Трансадриатическия газопровод (ТАП) - проект, който среща съпротива от местни политици и екогрупи.

Ако разполагахме с ТАП, нямаше да се налага да обявяваме извънредно положение, посочи той.

Министерството все пак подчертава, че Италия не е застрашена от непосредствена енергийна криза, тъй като има достатъчно газови резерви.

Италия внася около 80% от енергийните си суровини, като една трета от газовите й потребности се покриват от руски газ, припомня ТАСС. Страната внася синьо гориво и от други източници като Алжир, Либия и Северна Европа.

При инцидента, станал днес сутринта, един човек е загинал, а 18 са били ранени и хоспатализирани. Един от пострадалите е в тежко състояние, а останалите 17 са с по-леки травми. Взривът е станал в 8:45 ч. (9:45 ч. българско време) и е предизвикал пожар. Ситуацията бързо е била овладяна. Пожарът е потушен, но терминалът остава затворен.

Технически проблем е причина за днешната експлозия в газовия терминал в Австрия, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция. Тя съобщи в Туитър, че ситуацията в терминала в Баумгартен вече е под контрол. В спасителната операция са участвали 200 души.

Терминалът в Баумгартен е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и от Норвегия. Годишният капацитет на терминала е 40 милиарда кубични метра. Открит през 1959 година, той е един от основните газови хъбове в Централна Европа.

51% от терминала са контролирани от австрийската енергийна компания OMV. Съоръжението обслужва също Северна Италия и Южна Германия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ