Компенсацията за бизнеса за скъпия ток остава 250 лв.

Компенсацията за бизнеса за скъпия ток остава 250 лв.

С 83 гласа "за", 83 "против" и 31 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за създаване на компенсаторен механизъм за тока за бизнеса, който да покрие 75% от разликата между реалната пазарна цена и прогнозната пазарна цена на КЕВР и средномесечната цена "ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса. 

Предложението беше компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 г. Според вносителите Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС регулаторът е предвидил цена от 119 лева за периода от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 година, но тази цена не е 119 лева, а е 450 лева.

Министерството на енергетиката ще предложи нова схема за компенсиране - не повече от 30% от реалната борсова цена на електроенергията. Затова таванът, който ще бъде предложен като структура, ще бъде 250 лева на мегаватчас, както беше съобщено в сряда от енергийния министър Александър Николов. 

В отхвърлянето на предложението, вносителят Делян Добрев съзря това, че е предложено именно от опозицията в лицето на ГЕРБ. "Това предложение е на работодателите, ние сме само вносители. Ако проблемът е че под този проект на решение стоят имена на хора от ГЕРБ, аз съм съгласен над имената ни да се подпишат хора от управляващата коалиция, само и само да се приемат решения в полза на бизнеса", каза Добрев. 

По време на дебата от ГЕРБ-СДС коментираха, че правителството се бави с обявяване на помощта за небитовите потребители. Те обърнаха внимание, че предприятията търпят загуби. "100 дни толеранс не означава, че не трябва нищо да правите", каза Александър Ненков. 

Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" заяви, че компенсации ще има. "Нашето предложение е в унисон с предложението на Добрев и Станков, но с таван от 250 лв. Това се дискутира в Министерския съвет", каза той. 

Любомир Каримански от "Има такъв народ" също не се съгласи с тезата на опозицията, че дебат по темата в парламента не се е водил. Той каза, че е имало и съвместно заседание на две комисии - бюджетна и енергийна, заради високите цени на електроенергия. 

От ДПС също заявиха необходимост за компенсации за небитовите потребители, като техни представители отново посочиха, че наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата е бил грешка. Станислав Анастасов от ДПС каза, че бизнесът иска не помощ, не подаяние, а компенсации.

Рамадан Аталай от ДПС призова за падане на наложения мораториум. “Няма в света при ценова криза някой да тръгне да се занимава с мораториум. Пуснете КЕВР да си стъпи на краката и да определи приемливи цени на битовите потребители”, каза той. Аталай призова и да се помисли и помогне на енергийно бедните.